Trenér Luboš Fric: Nálada v družstvu je vynikající, z kluků je cítit, jak je to žene dál…

bc_slany-lubos_fricBasketbalisté BC Slaný vstupovali do nové sezony 2.NBL především s myšlenkami směřovanými k jedinému cíli, udržet pro Slaný ligovou příslušnost i v příští sezoně.

Po 4 odehraných kolech je však pro fanoušky i hráče pohled na tabulku skupiny A více než příjemný. BC Slaný figuruje na 1.místě!

Trenér úspěšného týmu Luboš Fric nám pro klubový web odpověděl na pár otázek:

 

Tým před sezonou posílil. Naplňují posily Vaše požadavky ? Jak zapadli noví hráči do týmu ?

Družstvo opravdu slušně posílilo hlavně na pozici 1 střední rozehrávač, kam přišel ze Sokola Kbely slovenský rozehrávač Robert Jány. Tento post bylo loni naší slabou stránkou. Druhá posila týmu, je skvělý střelec Kralup, Tomáš Gospodinov. Jde o průbojné křídlo s dobrou střelbou a agresivním pojetím hry. Dokáže vzít zápas „na sebe“ a strhnout tým. Obě posily zapadly bez problémů do kolektivu a zatím splňují to, co jsme od nich očekávali. Oba mají zkušenosti s 2.NBL, což nás také posiluje.

 

Jaké jsou hlavní příčiny současných skvělých výsledků A-týmu ?

Prozatím dobré výsledky jsou asi způsobeny tím, že zůstala kostra loňského slánského týmu (Lavička, Libecajt, Horák L., Horák M., Fric, Formánek a další) a borci získali jistou zkušenost s vyšší soutěží. Navíc vloni ještě nezkušený dorostenec David Zach, který k nám hostuje ze Sokola Pražského udělal přes léto obrovský výkonnostní pokrok a je tak dalším tahounem týmu. K tomu již zmíněné posily dávají zatím družstvu vítězného ducha. Najednou máme 10 vyrovnaných hráčů a pokud se jednomu nedaří, pomůže jiný.

 

Jaká je nálada v týmu a na čem musí hráči ještě pro zbytek sezony zapracovat ?

Nálada v družstvu je zatím vynikající, je to z kluků cítit jak je to žene dál… ale zatím jsme stále jen na začátku a čeká nás 18 těžkých zápasů. Hlavně je potřeba, aby na každém tréninku bylo 10 hráčů a dalo se stále opakovat cvičení naučených akcí, aby se to ještě lépe zautomatizovalo . Po zbytek sezony je určitě třeba pracovat na obraně, musíme ji držet konstantně na vysoké úrovni agresivity a efektivity po celý zápas.

 

Kromě A týmu trénujete i mladší žákyně U14 v žákovské lize. Jaké jsou rozdíly mezi prací s dospělými a dětmi? Co Vás u kterého týmu nejvíce baví?

Práce s dětmi je mnohem náročnější, ale určitě zajímavější. Všechny cvičení jsou pro ně novinkou a potěší, když na konci tréninkové hodiny některé hráčky již zvládají určitou herní činnost. Bohužel, na tréninky je málo hodin. V tomto věku by potřebovaly hráčky na úrovni ligy trénovat každý den, aby nevypadly z rytmu. U družstva dospělých vlastně není potřeba učit základy, tam to je již jen o tom dostat do hlav hráčů taktické pokyny. Když se to podaří a ještě to pomůže k výhře či dobrému výkonu družstva, je vyhráno! Ostatně přijďte se na výkony mužů v 2.NBL a dívek v Žákovské lize podívat, budeme všichni moc rádi!

Publikováno v Muži.