Mladé basketbalistky BC SLANÝ zanechaly na mezinárodním turnaji v italském Fermo skvělý dojem ! (+fotogalerie)

Na pozvání italského klubu ASD Basket Fermo vycestovaly mladé basketbalistky BC Slaný získávat první zkušenosti z mezinárodního basketbalu v polovině července do středoitalského města Fermo ve stejnojmenné provincii Fermo, kde se konal již 11. ročník mládežnického turnaje dívek a chlapců ročníků 2008, 2007 2006, 2005 a 2002.

logo_fermo_tournaj

Historické město Fermo (38.000 obyvatel) leží na kopci Monte Sabulo, cca 7 km od letoviska Porto San Giorgio u pobřeží Jaderského moře. Hlavní město provincie Fermo má překrásné a velmi zachovalé středověké centrum se spoustou úzkých strmých uliček a nádherných zákoutí, muzei a galerií.

plakat

Organizátoři připravili ve Fermo pro všechny účastníky skvělý turnaj. Zahájení akce proběhlo za přítomnosti zástupců města a regionu na historickém náměstí Piazza del Popolo. Všechna družstva v doprovodu krojovaných bubeníků a vlajkonošů napochodovala za potlesku diváků na náměstí, kde je pozdravil starosta města a prohlásil turnaj za zahájený.

Hrálo se v několika místních sportovních halách. Roli koordinátorů, zapisovatelů, a rozhodčích zastávali mladí basketbalisté a basketbalistky z ASD Basket Fermo a zvládali vše dokonale.

Zápasy se díky velkému vedru (32-36°C) hrály většinou v brzkých ranních a večerních hodinách, což nám umožnilo nejen navštívit pár zajímavých míst v okolí Ferma, ale především trávit hodiny na slunných krásných plážích Jaderského moře.

Bez názvu

A jak holky hrály?

Ve skupině MONTI (Hory) jsme postupně sehrály 3 zápasy s týmy Fermo, Vicenza a Cisterna Latina.

První s domácími děvčaty z Fermo byl poznamenán velkou únavou družstva z dlouhé cesty, vedra a sluníčka.

Než se holky dostaly do herního tempa, prohrávaly o 15b. Po zbytek zápasu již jsme hráli vyrovnaný duel, ale náskok soupeřek již nebyl nikdo z hráček schopen stáhnout. Porážka sice mrzela, ale tu překonala skvělá atmosféra přátelství na hřišti i mimo něj …. Domácí byli prostě skvělí !

V dalších 2 zápasech jsme hráli útočný a rychlý basket a agresivní obranou a doskoky pod oběma koši a celkem jednoznačně porazili oba týmy Cisternu i Vicenzu, a vybojovali jsme si tak postup do semifinále z 2.místa ve skupině.

Bohužel naše děvčata psychicky nezvládla semifinálový zápas s basketbalistkami Porto San Giorgio Basket (vítěz turnaje). Mrzelo především obrovské množství neproměněných dvojtaktů a lehkých střel zpod koše. Pokud by se nám toto podařilo proměnit, mohl být postup do vytouženého finále realitou.

Namísto toho přišel smutek a na družstvo padla „deka“, díky které pak ani zápas o bronz proti římskému týmu Cittá Futura Roma neskončil vítězstvím. Byť jsme většinu zápasu vedli a byli lepším týmem.

Škoda holky, ale to je sport. Tak snad příště přivezeme medaile ….

Výsledky kategorie dívek U15 : viz.tabulka v příloze

Rádi bychom závěrem poděkovali Marcovi Mariolungovi a paní Marii Principini za to, jak skvěle se starali o naše holky i celý realizační tým BC Slaný !

Holky měly zajištěno skvělé ubytování v rodinách hráček Ferma a navázaly v nich úžasná přátelství. Moc si to užívaly a věřím, že na italské Fermo dlouho nezapomenou..

_IGP2737

Všichni se již těšíme na příští rok, kdy tým ASD Basket Fermo přivítáme u nás ve Slaném.

Děkujeme za finanční a materiální podporu Městu Slaný a p.starostovi Hrabánkovi.

 

Publikováno v Dorostenky U19,Družstvo dívek 2003,Obecné informace.