U15: Starší žákyně zahájily sezonu turnajem v Kožlanech (+fotogalerie)

Pro U15 začíná tato sezóna v rychlém tempu. Po týdnu společných tréninků jsme vyrazili na přípravný turnaj do Kožlan. Sešlo se 8 týmů, z toho 5 ligových.

41320139_2189997927698886_712763347623215104_o

Tradiční turnaj jako vždy uspořádaný na vysoké úrovni a s rodinnou atmosférou byl pro naše družstvo hlavně přípravou. Zahráli jsme v rámci našich možností. Bojovali jsme s nasazením, ale na zkušená ligová družstva stále nestačíme. Je však třeba si uvědomit, že tato družstva jsou výběrová a získávají posily,  ale naše situace je přesně obrácená a naše nejlepší hráčky rozvíjejí kariéry jinde.
Celý turnaj ozdobilo velmi sympatické domácí družstvo mladších žákyň U14, které se svojí obrovskou bojovností podpořenou dovednostmi dostalo přes těsné výhry až do finále turnaje.

IMG_2019

Naše zápasy:
Do turnaje jsme vstoupili zápasem s DBaK U14 pozdějším finalistou. Zápas byl zcela vyrovnaný a v první půli jsme si vypracovali několikabodový náskok. Ve třetí čtvrtině soupeřky zabojovaly a zápas srovnaly. Od té doby to byla přetahovaná o každý koš a ještě dvě minuty před koncem jsme o bod vedli. Potom soupeřky obrátily a v posledních sekundách potvrdily své tříbodové vítězství.
Ve druhém zápase jsme hráli proti BŠ Praha, vyspělému družstvu, dobře fyzicky připravenému. Dá se říci, že jsme se v první polovině s vypětím drželi na dostřel, ale ve druhém poločase už nás soupeřky rozebraly a uběhaly a zaslouženě vyhrály.
V dalším zápase jsme nastoupili proti Levhartkám z Chomutova, které byly nalomené těsnou prohrou s DBaK U14. A úplně se jim nedařilo ani s námi. Nám se naopak dařilo soupeřky s velkým nasazením ubránit a výsledkem našeho sympatického výkonu byla přijatelná prohra a to jsme navíc hráli bez zraněné Johanky.
Ve skupině jsme skončili čtvrtí a tak nás ve čtvrtfinále čekal vítěz druhé skupiny tým Litoměřic. Minulou sezónu jsme s nimi odehráli několik zápasů a soupeřky předvedli očekávané výkony, běhavý a dravý basketbal podpořený individuálními dovednostmi. My opět bez Johanky od začátku nestačíme.
V dalším souboji ve skupině o 5-8. místo narážíme na tým z Pardubic, který má na turnaji papírově stejné výsledky jako my. Věříme ve vyrovnané utkání. Ale od začátku nás soupeřky přehrávají svojí dravostí a rychlostí a když se k tomu přidají naše neproměněné tutovky, tak zápas vyzněl jednoznačně pro Pardubice, které zahrály nejlepší rychlé protiútoky na turnaji.
V závěrečném zápase o 7. místo s tradičním soupeřem z Kladna byl úporným bojem. Obě družstva chtěla na závěr turnaje vyhrát a o motivaci bylo postaráno. Do zápasu jsme vstoupili dobře a soustředěně a po první čtvrtině vedli 8:0. Místo uklidnění však začala velká fyzická přetahovaná, bojovnost zastínila basket a do poločasu už další koš nepadl. A když se na začátku druhé půle Kladnu zadařilo snížit třemi koši bylo zaděláno na dramatický závěr. Vítězství už jsme uhájili.

Turnaj nám ukázal naši současnou výkonnost a činnosti, ve kterých je třeba se zlepšovat. Ve srovnání se soupeřkami jsme většinou bránili velmi pasivně. Útok je také málo aktivní, soupeřky byly ve srovnání s námi stále v náběhu, hledali volné prostory a většina soupeřek se nebojí fyzického kontaktu, jsou tedy houževnatější. A nakonec jsme měli i nejslabší procento trestných hodů (25%). Je tedy velký prostor pro zlepšení a doufejme, že jsme se dobře rozehráli, protože o víkendu už začínáme soutěžní zápasy v Teplicích a Děčíně.

Jiří Pospíšil – trenér

Publikováno v Dorostenky U19.