Nadšení ze hry i učení se od reprezentantů. Rosťa Nič hodnotí Basket Camp Slaný 2022

Nejprve atletická abeceda a učení se správnému pohybu na oválu, poté basketbalový dril s míčem i bez v hale, nakonec regenerace ve vodě. Do toho je pro sportovce samozřejmostí pořádné jídlo, odpočinek, ale taky zábava a využití volných dnů na maximum…

I tak by se dal charakterizovat další úspěšný Basket Camp Slaný, který letos s rekordní účastí téměř 60 hráček v kategoriích U10 až U15 hostil místní BC. O tom, jak probíhal, co mladým basketbalistkám přinesl a kdo jim vlastně své zkušenosti předával, se rozpovídal v následujícím rozhovoru manažer kempu a trenér Rosťa Nič.

 

Rosťo, jak jsi celkově viděl letošní Basket Camp ve Slaném? Zvládlo se vše tak, jak jste chtěli a plánovali?

Od hráček, jejich rodičů, trenérů i asistentek slyším jen slova nadšení a spokojenosti, tak věřím, že všichni si letošní Basket Camp ve Slaném užili a s jeho tréninkovou  náplní i organizací byli spokojeni. Za sebe a organizační tým mohu říct, že jsme spokojeni. Ale máme již také nějaké body ke zlepšení campu. Na těch budeme pracovat směrem k příštímu roku. Poděkování za skvělý průběh campu patří všem trenérům a asistentkám, a také městu Slaný, ČBF a dalším partnerům, kteří nás v přípravě campu podpořili.


Když už jsme u těch příprav… Na co byl vlastně letošní kemp zaměřený, kam jste ho směřovali?

Filozofií slánského Basket Campu je zaměření na individuální činnosti hráček a hru 1 na 1, a to jak v útočné, tak i obranné fázi hry. Holky tak s trenéry drilovaly ball handling, dribling, uvolnění s míčem i bez míče, zakončení a střelbu.

 

Bylo na hráčkách v průběhu kempu patrné zlepšení právě v aspektech, o kterých mluvíš?

Samozřejmě, progres ve výkonnosti byl vidět v určitých detailních situacích a prvcích, které se holky naučily. Teď je jen na nich, jak si tyto prvky přenesou do svých klubů a budou je dále trénovat a hlavně aplikovat do své hry. Musím ale říct, že mě mile překvapila basketbalová vyspělost některých hráček. Bylo mezi nimi už několik tzv. hotových basketbalistek.

 

I pro hotové basketbalistky jsou ale denní dávky, které se absolvovaly, náročné. Co se holkám „ordinovalo“ na únavu?

Holky denně absolvovaly tři basketbalové a jeden atletický kondiční trénink. Program jsme doplňovali relaxací v bazénu. To bylo velmi důležité s ohledem na teplé počasí a přibývající únavu. Škoda jen, že se nám na poslední chvíli omluvila z programu campu fyzioterapeutka. Chtěli jsme s hráčkami pracovat i na regeneračních cvičeních a naučit je správně po únavě protáhnout tělo a odpočívat. Skvěle nám do programu zapadlo probíhající ME juniorek U20 v Šoproni, a tak jsme mohli fandit našim úspěšným stříbrným baskeťačkám u TV. 🙂 

 

Jak si vlastně kemp užili ostatní trenéři či vzácní hosté – Pamela Effangová, Míša Vondráčková a Radek Farský?

Jsme opravdu moc rádi, že tu s námi byli basketbaloví profesionálové Pamela, Míša a Radek. Pro holky je to ta nejlepší motivace ke zlepšování se, všichni se i aktivně zapojili do tréninků. Pamela Effangová s námi strávila celý camp a její tréninky holky moc bavily. Radek Farský s Míšou Vondráčkovou ukazovali holkám herní prvky a upravovali detaily jejich provedení přímo na hřišti, a to u mladých hráček považujeme za obrovský přínos. V odpoledních blocích hráčky trénovaly pod vedením Martina Petrovického. Jeho tréninky jsou opravdu profesionální, kvalitní, zaměřené na daný tréninkový cíl a na holkách byl vidět respekt k této basketbalové osobnosti.

 

Klíčová otázka na závěr, odpověď už jsi tak trochu naťukl. Můžeme se těšit na kemp i během příštího léta?

Ano, i my už se na Basket Camp 2023 moc těšíme. Věřím, že se s většinou hráček opět ve Slaném potkáme. Chceme se dál zlepšovat i v organizaci campu, a tak už pracujeme na dalších doplněních programu.

Chtěl bych ještě popřát všem hráčkám i trenérům hezké léto, pohodový zbytek prázdnin a úspěšnou sezonu. Těšíme se za rok ve Slaném!

[ngg src=“galleries“ ids=“231″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Publikováno v Obecné informace.