U14: Těžký start mladších žákyň do Žákovské ligy U14 (+fotogalerie)

Slánské družstvo mladších žákyň opustilo svět minibasketbalu. V Karlových Varech a Chomutově hráčky 07 a mladší odehrály své první zápasy v Žákovské lize.

Loko Karlovy Vary BC Slaný 64:43  (16:14 34:24 45:34)

Taušová Karolína 13, Hrubiková Anna 8, Vargová Valentýna 8, Grzonka Laura 6, Poláková Jana 4, Kolaříková Karolína 2, Litvová Tereza 2, Havlínová Natálie, Herinková Tereza, Kovářová Petra, Roubíčková Lucie, Vágnerová Elen

K našemu prvnímu zápasu v Karlových Varech jsme zajížděli s obavou, jak toto mladé družstvo, složené převážně z hráček 08, zápas zvládne. Holky vlastně prvně hrály 4×10 minut, s větším balonem a střídáním „pasarela“, kdy každá hráčka může nastoupit ve třech čtvrtinách zápasu.
Výkon družstva byl nakonec velice příjemným překvapením. V první čtvrtině jsme dokonce se soupeřem drželi vyrovnané skóre. Holky asi chtěly udělat radost trenérovi Petrovi Kozákovi, který byl v nemocnici. Při jeho absenci družstvo vedl Marek Litva.
Od druhé půle si soupeř přeci jen začal vytvářet náskok, který nakonec narostl až na 21 bodů. Na straně domácích byla velká fyzická a výšková převaha, což se nakonec muselo projevit. S výkonem a výsledkem 64:43 jsme ale z lázeňského města odjížděli spokojeni. Velice dobrý individuální výkon předvedly Kája Taušová a Týna Vargová, ale pochvalu zaslouží za snahu a bojovnost celé družstvo.  

BK Levhartice Chomutov BC Slaný 102:19 (23:6 49:12 84:14)

Grzonka Laura 4, Poláková Jana 4, Taušová Karolína 4, Havlínová Natálie 2, Herinková Tereza 2, Kovářová Petra 2, Kolaříková Karolína 1, Hrubiková Anna, Litvová Tereza, Nováková Klára, Roubíčková Lucie, Vargová Valentýna

V kategorii U14 je v celé republice pouze jedna soutěž – ŽL U14, která je otevřená pro všechny kluby. Smysl tohoto systému viděli jeho tvůrci v tom, aby všechna družstva, po absolvování oblastních přeborů v minibasketbalu, měla na vstupu do žákovských soutěží stejnou startovní pozici. Soutěž se výkonnostně rozděluje až po Vánocích, takže v základní části jsou často k vidění zápasy výkonnostně rozdílných družstev, které končí rozdílem i více než 100 bodů. V Chomutově nás čekaly domácí Levhartice. Výběrové družstvo severních Čech, velký favorit na medaili v MČR U14 – 10 vyrovnaných, vysokých a výborně připravených hráček ročníku 2007. Když jsme si přečetli, že rezervní tým HB porazily 161:20, tušili jsme, co nás čeká.
Holkám v zápase nelze upřít snahu. Soupeř však byl skutečně silný a s námi si jen lehce zatrénoval. Celkově však naše družstvo v tomto dvojzápase odvedlo na co má a trenér Marek mohl být spokojen. 

Zapsal Tomáš Novák

[ngg src=“galleries“ ids=“203″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″ images_per_page=“50″ number_of_columns=“3″ slideshow_link_text=“Fotili tradičně Vargovi :-)“]

Publikováno v Starší žákyně U15.