U14: Mladší žákyně zahájily EXTRALIGU a roztleskaly plný balkón!

Slánská sportovní hala prožila skvělý sváteční víkend. Po poctivé a tvrdé 5-ti leté práci si holky ročníku 2008 a 2009 užily své první extraligové zápasy. Extraligu zahájily mladší žákyně na domácí palubovce proti týmům Jičína a Sadské.

BC Slaný – BSK Continental TJ Jičín 102:56 (24:9, 51:24, 73:38)

Grzonka Laura 17, Marková Karolína 15, Nováková Klára 14, Taušová Karolína 14, Poláková Jana 10, Herinková Tereza 8, Mišiková Tereza 8, Litvová Tereza 7, Hejduková Dominika 5, Havlínová Natálie 4, Roubíčková Lucie

Technický zápis ZDE

Slánské mladé basketbalistky svou premiéru zvládly na jedničku. Do utkání nastoupily bez nervozity a od prvních minut po celý zápas předváděly týmový útočný basket vycházející z dobře organizované obrany. Je těžké v tomto zápase, který se povedl všem hráčkám, vyzdvihnout nějaké jedince nebo nějaké herní období. Všechny hráčky se pravidelně střídaly, každá přispěla k úspěchu týmu a všechny si zapsaly první cenné extraligové body.

Potěšitelné je, že nelze hovořit ani o žádných chybách či nedostatcích. Trenéry potěšilo, že utkání rozhodly především činnosti, na které se tým v přípravě zaměřil. Byla to výborná týmová obrana a skvělý rychlý protiútok. Rychlé brejky a bleskové přihrávky bez driblinku vyvolávaly opakovaně aplaus fanclubu. Celý tým a všichni domácí příznivci si tento zápas výborně užili.

Po výborném výkonu se všichni s očekáváním těšili na středočeské derby s vynikajícím týmem Sadských vos. Zvítězit se holkám nakonec bohužel nepodařilo. Nikdo ale neodcházel z haly zklamán. Utkání mělo výbornou úroveň i sportovní napětí až do konce.

BC Slaný – ŠBK Parker-Hannifin Sadská 70:75 (27:10, 37:39, 52:65)

Taušová Karolína 20, Nováková Klára 12, Poláková Jana 11, Marková Karolína 8, Herinková Tereza 7, Grzonka Laura 4, Havlínová Natálie 4, Hejduková Dominika 2, Litvová Tereza 2, Mišiková Tereza, Roubíčková Lucie

Technický zápis ZDE

Slánský tým nastoupil se silnou základní pětkou a hosté si naopak největší trumfy ponechali do druhé čtvrtky. Po chvilkové přetahované přišla krásná smršť domácích protiútoků. Po získaných míčích v obraně holky bleskově vyrážely do útoku, míč šel na jednu nebo dvě přihrávky až pod koš soupeře, kde následovalo téměř 100 % zakončení. + 17 bodů po 1. čtvrtce nečekal nikdo, ale byl to náskok opravdu zasloužený. 2. část začala opět slibně. Naše 2. pětka statečně odolávala snaze soupeře otočit vývoj. Košů padalo méně na obou stranách. My jsme skórovali opět většinou z brejku. Sadská bodovala z individuálních akcí v postupném útoku. Zkušené hráčky vos se postupně rozehrávaly a stupňovaly obranný tlak na naši rozehru. Naše hráčky bohužel od 7-mé minuty tlaku podlehly. Zbrklými akcemi kupily ztráty a Sadská za 3,5 minuty zlikvidovala náš slibný dvouciferný náskok.

Do druhého poločasu Sadská zúžila sestavu, možnost naší rotace byla užší a to bylo znát. Náš protiútok již nebyl tak úspěšný a v postupném útoku byl lépe zorganizován soupeř, dobře vedený zkušenou rozehrávačkou Kvízovou. Bodově se začala prosazovat nejlepší střelkyně Sadské Strnadová. Nás držela úspěšnými střelami Kája Taušová. Hosté si proto pomalu vybudovali 13-ti bodový náskok. Holky ale zápas nevzdaly ani za tohoto nepříznivého vývoje. Oba týmy nasadily do poslední části to nejlepší. Náš tým zkvalitnil obranu a doskok. Opět se povedlo několik protiútoků a také v postupném útoku se zlepšila naše kombinace a uvolňování. Náskok soupeře se pomalu tenčil. V samotném závěru rozhodla větší vyhranost a efektivita Sadské. Vosy dobře proměňovaly trestné hody, držely zkušeně míč a proměnily několik pěkných individuálních akcí. My jsme dobře bránili měli spoustu zisků, ale v útoku holky bohužel neproměnily několik vyložených šancí a nedařily se jim ani šestky.

Porážka mrzí, byli jsme velmi blízko. Dá se říci, že jsme v utkání prohráli pouze 4 nebo 8 minut – na konci 2. a na začátku 3. čtvrtiny. Udělali jsme ale celkově více chyb. Nedokázali jsme prostě jen podržet míč v době kdy se nedařilo a měli jsme velký náskok. Soupeř zvítězil zaslouženě. Hrál disciplinovaně, nedělal chyby, v rozhodujících fázích utkání dobře volil zakončení a byl v něm efektivnější.

Petr Kozák

Tabulka
1. USK Praha 2 2 0 141:102 4
2. ŠBK Parker-Hannifin Sadská 2 2 0 138:110 4
3. BC Slaný 2 1 1 172:131 3
4. BK Strakonice 2 1 1 122:93 3
5. Tygři Praha 2 1 1 143:120 3
6. BK Lokomotiva Karlovy Vary 2 1 1 100:121 3
7. BSK Continental TJ Jičín 2 0 2 114:162 2
8. Pandy Čelákovice 2 0 2 52:143 2
Publikováno v Mladší žákyně U14.