Juniorky podlehly ve smolné koncovce Třebové, poté vybojovaly výhru v Benešově

Po dlouhé době se nám sešla na zápas plná sestava, a tak jsme si chtěli s lídrem tabulky, Českou Třebovou, zahrát dobrý zápas.

BC Slaný – SKB Česká Třebová   45 : 47  (18:21)

Střelkyně: Sadílková 18 (3/1) 3 trojky; Havlínová 7 (4/1); Kindermannová 7 (4/3); Pospíšilová 7 (4/2) 1 trojka; Samcová 4 (4/2); Hejčová 2. Dále hrály Kovářová, Bublíková, Hrubiková a Kolaříková.

Soupeřky se prezentovaly svým tradičním způsobem – hra řízená chytrou rozehrávačkou a jistěná houževnatou obranou. V přechozích dvou zápasech nám oba utekly v koncovce, nyní jsme chtěli navázat na poslední vydařený domácí víkend a prodloužit sérii výher.

Začátek zápasu se ani jednomu družstvu střelecky nevydařil a byl to typický „páteční unavený“ zápas. Šli jsme do mírného vedení, ale při střelecké nepohodě bylo skóre po první čtvrtině 8:7 pro nás. Ve druhé čtvrtině boj pokračuje a mírný náskok si buduje tým hostů – do poločasu 18:21.

Ale nám se hra moc nedaří, sice bojujeme, ale jsme nedůrazní v koncovce, hodně ztrácíme a v obraně jsme pasivnější než soupeřky. V některých případech nedůsledností necháváme skórovat snadnými koši nebo povolujeme útočné doskoky. Po poločase chceme utkání obrátit, zkoušíme soupeřky překvapit zónovou obranou a obracíme na 25:24 a poté se přetahujeme o vedení a minutu před koncem třetí čtvrtiny prohráváme 30:32.

Poslední minuta se nám však nevydařila a soupeřky korunují střelou v poslední vteřině a zvyšují náskok na 33:39. V poslední čtvrtině chceme dotáhnout, což se nám díky Nelče daří, když třemi trojkami obrací utkání pro nás – 45:43. Bohužel ostatní nejsou schopní skórovat ani z nejvyloženějších pozic a navíc i zkušené hráčky zmatkují a vyrábí ztráty. Naopak se nám daří v obraně a tak ani soupeřky koše nepřidávají.

Skórujeme naposledy v 8. minutě a soupeřky dvěma koši utkání obrací. Koncovka přesně vystihuje marnost naší snahy. Nepodaří se nám dotáhnout rychlý protiútok, kdy protihráčky ubrání na hranici faulu, v souboji o doskok pak vyrobí svůj pátý faul Péťa. Ubráníme se, ale ztrátou v přechodové fází darujeme soupeřkám protiútok a prohráváme. Stále je půl minuty do konce, a tak věřím, že si zkušená sestava poradí. Bohužel další ztráta znamená konec nadějí a soupeřky už bez přerušení dohrají do konce.

BC Benešov – BC Slaný            61 :68   (32:39)

Střelkyně: Havlínová 18 (13/11) 1 trojka; Samcová 17 (4/1); Sadílková 13 (8/4) 1 trojka; Pospíšilová 9 (6/2) 1 trojka; Kindermannová 5 (3/1); Kovářová 2, Kolaříková 2, Hrubiková 2. Dále hrály Hejčová a Bublíková.

S Benešovem jsme zatím sehráli tři vyrovnané zápasy a ten venkovní prohráli. Očekávali jsme proto další nelehký zápas – náš konečný úspěch byl perně vybojovaný.

V polovině první čtvrtiny si Benešov vybudoval mírný náskok 13:7, naše holky ale zabraly a otáčí zápas šnůrou 0:9. Domácí v závěru čtvrtiny kontrují dvěma koši na 17:16. Vyrovnaná první čtvrtina, k vidění je útočný basketbal, obrany spíše vlažnější na obou stranách.

Druhou čtvrtinu začali lépe domácí a jdou do trháku 27:20, naše hra nevypadá dobře. Benešov je rychlejší a valí se na nás jeden útok za druhým. Pro nás nastává nejvyšší čas zklidnit situaci time outem, poté přichází naše nejlepší pasáž zápasu. Do útoku zavelela Petra Havlínová a obracíme skóre šnůrou 0:15. Petra proměňuje čtyři šestky za sebou, přidává trojku a navíc se daří zakončovat rychlé protiútoky Niky Samcové.

Náskok vybudovaný ve druhé čtvrtině se nakonec ukázal jako rozhodující. Poločas vyhráváme 32:39. Druhý poločas začínáme aktivně a náskok mírně navyšujeme až na 10 bodů 38:48. Potom přichází naše slabší chvilky a soupeřky snižují na dva body, naštěstí nás opět vydařená série šestek Petry drží v náskoku 53:47.

A je tu poslední čtvrtina, kdy v prvních třech minutách dovolíme soupeřkám dramatizovat na 55:52 a hrajeme zbrkle. Družstvo je mírně rozhozené po vyfaulování Johy, zklidníme se proto zase time outem. Po něm si znovu vybudujeme pohodlný náskok, který už si dlouhými útoky v posledních třech minutách zkušeně hlídáme.

[ngg src=“galleries“ ids=“243″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Zápas se nám vydařil, vítězství bylo vybojované a zasloužené. Do zápasu jsme vložili větší energii než do předchozího s Českou Třebovou.

Poslední dubnový víkend zakončíme sezónu venkovními zápasy v Kolíně a České Třebové.

 

Publikováno v Dorostenky U19.