Děvčata U12 ovládla turnaj v Plzni. Zlato si zajistila po dramatu

V sobotu 21. 1. jelo naše družstvo U12 na turnaj do Plzně, aby změřilo síly s domácím družstvem DBaK a družstvem BK Klatovy. Vezeme domů zlato!

BK Klatovy – BC Slaný 35 : 58
Body: Mervartová N. 14, Formánková A. 10, Roháčová A. 9, Tuháčková S. 6, Ráczová E. 6, Poláčková M. 5, Poláchová N. 4, Poživilová T. 4, Melenová J., Pytlová M., Smetanová E.

Na turnaj nás jelo jen 11. Bylo jasné, že jedna pětka si bude muset vždy odmakat celých 8 minut na hřišti bez střídání. Navíc hned ze začátku musela ze zdravotních důvodů odstoupit Eliška Smetanová. Takže se hrálo jen na dvě pětky. Tento zápas se nicméně vyvíjel hned od začátku v náš prospěch. Holky si zápas užily a zaslouženě vyhrály.

DBaK Plzeň – BC Slaný 61 : 65
Body: Formánková A. 19, Mervartová N. 16, Roháčová A. 15, Tuháčková S. 6, Poláchová N. 5, Pytlová M. 3, Poláčková M. 1, Ráczová E., Poživilová T., Melenová J.

Už před zápasem se dal předpovídat hodně vyrovnaný souboj. V prvním zápase turnaje vyhrálo družstvo Plzně nad družstvem z Klatov stejným rozdílem jako my. To se i potvrdilo. První čtvrtina 16:16, polovina zápasu 32:29, po třetí čtvrtině 44:40. Vedení se neustále přelévalo z jedné strany na druhou. Za celý zápas nebyl rozdíl vyšší než 6 bodů.

Koncovka byla opravdu napínavá. V osmé minutě vyrovnala Niky Mervartová na 54:54. Těsně před koncem musela kvůli drobnému zranění vystřídat Sára Tuháčková. Místo ní naskočila Anička Formánková. Dvě vteřiny do konce. A právě Anička fauluje při střelbě. Plzeň dostává dvě šestky. První nedá, druhou ano. Stav 55:54 pro Plzeň. V tu dobu už máme nahlášen oddechový čas.

Právě díky oddechovému času můžeme vyhazovat z útočné poloviny. Holky přesně zahrály domluvenou akci na Aničku pod koš. Střela mimo, klakson a konec utkání. Soupeřky už slaví těsnou výhru. Ale pozor, v tom hluku většina hráček i fanoušků přeslechla píšťalku rozhodčí. Ta odpískala při poslední střele faul na Aničku. První šestka tam padla. Skvěle, Anička nás posouvá minimálně do prodloužení.

Druhá šestka nepadla. Nevadí, hrajeme prodloužení. V nastaveném čase můžeme obě družstva střídat jak chceme. Na palubovku nastupují zkušenější holky Anet, Sára, Anička a Naty. K nim Maruška Poláčková, kterou v polovině prodloužení vystřídá zpět Niky. V druhé minutě vedeme už o 6 bodů. Soupeř snižuje na rozdíl 4 bodů. Opět navyšujeme vedení o 6 bodů. Vzápětí Plzeň snižuje díky třem úspěšným šestkám ze čtyř na rozdíl 3 bodů.

Ve čtvrté minutě hází Anet dvě šestky. Obě dává. Vedeme o 5 bodů. V poslední minutě ještě dostává příležitost dvou trestných hodů soupeř. Dává jednu. A to je konec. Vítězství je naše. Máme obrovskou radost. Holky, rodiče i já sám.

I přestože do prodloužení nezasáhly všechny hráčky, mají všechny holky stejnou zásluhu na vítězství. Klobouk dolů jak všechny holky lítaly vždy celých 8 minut bez střídání. Byl to náročný turnaj s krásným koncem.

trenér Pepa

Publikováno v mladší minižákyně U12.